Modellflygklassen P30

Klassen P30 är en tävlingsklass som förtjänar ökad uppmärksamhet. I och med att propellern måste vara en standard plastpropeller, så blir modellerna enkla att bygga även för den som har ont om tid och kanske inte är så van byggare.

Till skillnad från många andra klasser som domineras av färdigköpta modeller, är P30 fortfarande en klass där självbygget är det normala. Ritningar finns att beställa eller ladda ner från flera håll; vill man inte bygga från ritning finns det byggsatser. I Sverige tillverkas Robin fortfarande av Hobbyträ, det är en bra modell! Beställer man från utlandet finns det ytterligare ett antal byggsatser att tillgå.

 

Pee Wee Ikara

Pee Wee är en byggsats som tillverkas av tjeckiska Ikara. Här är en modell byggd av Bo Eriksson


Dragonfly

Den vackra Dragonfly, en konstruktion av Dave Platt, finns som byggsats av BMJR Models. Detta exemplar byggdes av Holger Sundberg


P Max

Man kan naturligtvis rita sina egna modeller också. Här är Lasse Larssons P Max, den fick hämtas i skogen efter en flygning på 20 minuter


Wallins hop-plock

Hur du inte tid att bygga en ny P30 så kan du sätta ihop en av gamla delar. Här är Johan Wallins hop-plock under en trimflygning i kvällssol.

 

Lite historia

Klassen P30 kom till i USA i mitten av 70-talet. Man ville skapa en nybörjarvänlig klass där alla kunde tävla på lika villkor. För att förenkla modellerna valde man att i reglerna specificera en färdigköpt plastpropeller, övriga regler var max 30" (77 cm) spännvidd och längd samt max 10 gram gummi. Dessa regler visade sig lyckade och gäller än idag!

I Sverige introducerades klassen i slutet av 70-talet och kallades då 77-cm klassen. Den modell som mest av allt hjälpte till att popularisera klassen var C.G. Sundstedts Knarren. Den utsågs till enhetsmodell av SMFF och byggdes i tusental på modellflygklubbarnas juniorkurser runt om i Sverige. Under ganska många år hölls det till och en speciell tävlingsserie för modellen, "Knarren Cup".

En annan känd svensk modell är Robin. Den togs fram på 80-talet av firma Modellprodukter, byggsatser finns ännu att köpa från firma Hobbyträ. Det var en lyckad konstruktion som fortfarande ofta ses på tävlingar, ibland till och med på förstaplatsen!

 

Knarren

En välanvänd Knarren, byggd av Andrea Hartstein för ordentligt många år sedan


Robin

Robin, även den byggd av Andrea


P30

Bygg och flyg P30! Planet är byggsatsmodellen Pirate och bakom hatten döljer sig Lars Tolkstam

 

Bygg & Modell Lars Larsson
Sågvägen 1
441 74 SOLLEBRUNN
Tel: 0709-400 482
E-post: friflyg.lars@gmail.com
Swish: 0709 400 482
Paypal: friflyg.lars@gmail.com
Bankkonto: HB 6841-331 672 642